FORUM KULINARNE.
Użytkownik zarejestrowany
Czy ktoś ma jakiś sposób, żeby poradzić sobie z typowymi, smażeniowymi problemami? W sensie pryskający tłuszcz, który czasem trzeba zmywać z sufitu (tak, raz mi się już tak zdarzyło...) i tak dalej..?
Offline
Użytkownik zarejestrowany
Witaj
Ja mam swoje sposoby na smażenie. Po pierwsze dobry olej ewentualnie oliwa. Nie najtańsze z supermarketu bo w tych jest 3/4 wody więc nie ma co się dziwić że pryskają. Po drugie nie rozgrzewaj tłuszczu do czerwoności, musi być gorący ale bez przesady, a po trzecie cokolwiek kładziesz na gorący tłuszcz postaraj się żeby było suche. Jeżeli opłukujesz mięso czy cokolwiek innego w wodzie, posmaruj je tym samym tłuszczem przed smażeniem. Proste metody a znacznie zmniejszyły moje powierzchnie do sprzątania w kuchni
Pozdrawiam
Offline
Użytkownik zarejestrowany
Ja używam takiej patelni do smażenia (posiada dziurki dzięki czemu smaży się na chrupko ale nie pryska) do tego osuszam mieso przed włożeniem na patelnię, wystarczy papier (może być nawet zwykły toaletowy) no i forky czyli taki długi, profilowany widelec, umożliwiajacy bezboleśnie obracać mięsko.
Offline
Użytkownik zarejestrowany
3/4 wody w oleju? Bez przesady.
Sposób jest taki, że musisz trochę zainwestować w sprzęt (patelnię i sztućce), bo to BARDZO ułatwia sprawę. Do tego wiadomo, mniejszy ogień, nie wrzucasz nic mokrego i tak dalej.
Ten widelec widziałam na filmiku na YouTube i może być niezły, bo nawet jeśli tłuszcz pryska z patelni, to przewracając jedzenie nie trzymasz rąk nad patelnią, tylko z boku. Przynajmniej na filmie wyglądało to tak, że można z niego korzystać trzymając poziomo.
Offline
Użytkownik zarejestrowany
Jak dla mnie to świetne narzędzie. Szybko się przewraca i raczka jest na tyle długa, że nawet jak pryska to daleko od Ciebie ;> dzięki profilowaniu mięsko, czy co tam przewracasz nie ześlizguje się z widelca i nie wpada we wrzący olej, który oblewa Cię od stóp do głów.
Offline
Użytkownik zarejestrowany
Gdzie można kupić taki widelec i ta patelnię z dziurkami? Nie chcę zamawiać przez internet. Z góry dzięki za odpowiedź
Offline
Użytkownik zarejestrowany
Ja zawsze przykrywam czymś patelnię (pokrywą od garnka), gdy wiem, że tłuszcz będzie mocno pryskał.
Offline