FORUM KULINARNE.
Strony: 1
U¿ytkownik zarejestrowany
Czy kto¶ ma jaki¶ sposób, ¿eby poradziæ sobie z typowymi, sma¿eniowymi problemami? W sensie pryskaj±cy t³uszcz, który czasem trzeba zmywaæ z sufitu (tak, raz mi siê ju¿ tak zdarzy³o...) i tak dalej..?
Offline
U¿ytkownik zarejestrowany
Witaj
Ja mam swoje sposoby na sma¿enie. Po pierwsze dobry olej ewentualnie oliwa. Nie najtañsze z supermarketu bo w tych jest 3/4 wody wiêc nie ma co siê dziwiæ ¿e pryskaj±. Po drugie nie rozgrzewaj t³uszczu do czerwono¶ci, musi byæ gor±cy ale bez przesady, a po trzecie cokolwiek k³adziesz na gor±cy t³uszcz postaraj siê ¿eby by³o suche. Je¿eli op³ukujesz miêso czy cokolwiek innego w wodzie, posmaruj je tym samym t³uszczem przed sma¿eniem. Proste metody a znacznie zmniejszy³y moje powierzchnie do sprz±tania w kuchni
Pozdrawiam
Offline
U¿ytkownik zarejestrowany
Ja u¿ywam takiej patelni do sma¿enia (posiada dziurki dziêki czemu sma¿y siê na chrupko ale nie pryska) do tego osuszam mieso przed w³o¿eniem na patelniê, wystarczy papier (mo¿e byæ nawet zwyk³y toaletowy) no i forky czyli taki d³ugi, profilowany widelec, umo¿liwiajacy bezbole¶nie obracaæ miêsko.
Offline
U¿ytkownik zarejestrowany
3/4 wody w oleju? Bez przesady.
Sposób jest taki, ¿e musisz trochê zainwestowaæ w sprzêt (patelniê i sztuæce), bo to BARDZO u³atwia sprawê. Do tego wiadomo, mniejszy ogieñ, nie wrzucasz nic mokrego i tak dalej.
Ten widelec widzia³am na filmiku na YouTube i mo¿e byæ niez³y, bo nawet je¶li t³uszcz pryska z patelni, to przewracaj±c jedzenie nie trzymasz r±k nad patelni±, tylko z boku. Przynajmniej na filmie wygl±da³o to tak, ¿e mo¿na z niego korzystaæ trzymaj±c poziomo.
Offline
U¿ytkownik zarejestrowany
Jak dla mnie to ¶wietne narzêdzie. Szybko siê przewraca i raczka jest na tyle d³uga, ¿e nawet jak pryska to daleko od Ciebie ;> dziêki profilowaniu miêsko, czy co tam przewracasz nie ze¶lizguje siê z widelca i nie wpada we wrz±cy olej, który oblewa Ciê od stóp do g³ów.
Offline
U¿ytkownik zarejestrowany
Gdzie mo¿na kupiæ taki widelec i ta patelniê z dziurkami? Nie chcê zamawiaæ przez internet. Z góry dziêki za odpowied¼
Offline
U¿ytkownik zarejestrowany
Ja zawsze przykrywam czym¶ patelniê (pokryw± od garnka), gdy wiem, ¿e t³uszcz bêdzie mocno pryska³.
Offline
Strony: 1