FORUM KULINARNE.
Gość
Przepraszam..chodzi oczywiscie o przepisy. M.
Gość
potrawa napisał:
Co można jeść....
* PIECZYWO
bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.
* MAKARONY
sporządzane z małą ilością jaj.
* MĄKA
pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.
* KASZA
jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.
* MLEKO
świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.
* SERY
chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.
* JAJA
1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.
* MIĘSO
chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.
* PODROBY
płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.
* RYBY
chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.
* WĘDLINY
chuda szynka, polędwica, parówki chude.
* MASŁO
świeże, ale nie za dużo.
* ŚMIETANA
z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.
* INNE TŁUSZCZE
masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
* ZIEMNIAKI
gotowane, pieczone w łupinkach, puree.
* WARZYWA I OWOCE
kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).
* SŁODYCZE
krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.
* PRZYPRAWY
cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.:)
Gość
potrawa napisał:
A czego nie wolno jeść ?...oj sporo
Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz, cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek, smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy, ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka, mocna herbata i kawa w większych ilościach.
Użytkownik zarejestrowany
Ostatnio szukałam sobie w internecie jakichś prostych przekąsek dla cukrzyków i znalazłam przepis na tosty z mozzarellą, pomidorem, bazylią, szynką i oliwą z oliwek. No i oczywiście pieczywo. Myślicie, że bez problemu mogę zjeść coś takiego?
Offline
Gość
cherycherylady napisał:
Ostatnio szukałam sobie w internecie jakichś prostych przekąsek dla cukrzyków i znalazłam przepis na tosty z mozzarellą, pomidorem, bazylią, szynką i oliwą z oliwek. No i oczywiście pieczywo. Myślicie, że bez problemu mogę zjeść coś takiego?
POD TYM LINKIEM JEST WIRUS! *****
Gość
nie znam się na cukrzycy. ale ja mam alergie i nietolerancję białka kazeiny tzn. nie trawię bo nie mam enzymów dlatego zero mleka i nabiału do końca życia.
moja dieta to też produkty bez gluteny czyli kasza gryczana i jaglana na śniadanie. świadomość że mogę żyć a nie umierać sprawiła że zaczynam uwielbiać kaszę.
do tego jeszcze powidła śliwki węgierki z mojego sadu bez chemii bez cukry rafinowanego albo na wytrawnie z gotowanymi warzywami - pomidory, papryka, kiszony ogórek. niestety musisz chyba że chcesz ciągle być u lekarza na ostrym dyżurze. pozdrawiam. Maria.
Gość
potrawa napisał:
Co można jeść....
* PIECZYWO
bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.
* MAKARONY
sporządzane z małą ilością jaj.
* MĄKA
pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.
* KASZA
jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.
* MLEKO
świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.
* SERY
chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.
* JAJA
1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.
* MIĘSO
chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.
* PODROBY
płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.
* RYBY
chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.
* WĘDLINY
chuda szynka, polędwica, parówki chude.
* MASŁO
świeże, ale nie za dużo.
* ŚMIETANA
z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.
* INNE TŁUSZCZE
masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
* ZIEMNIAKI
gotowane, pieczone w łupinkach, puree.
* WARZYWA I OWOCE
kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).
* SŁODYCZE
krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.
* PRZYPRAWY
cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.