FORUM KULINARNE.
dieta
Matiasy w warzywach
* 1 seler /korzeń/
* 1 kg matiasów
* 5 marchewek
* 3 średnie cebule
* 2 pietruszki /korzeń/
* olej
* koncentrat pomidorowy
* ziele angielskie, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, sól
*******************
1. Umyte i obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę kroimy na krążki.
2. Całość podsmażamy na oleju w kolejności cebula i potem reszta, dolewamy troszkę wody i dusimy.
3. W trakcie dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, ziarenka pieprzu, a następnie koncentrat pomidorowy.
4. Mieszamy i dusimy.
5. Pozostawiamy do ostygnięcia.
6. W trakcie duszenia lub wcześniej przygotowujemy sobie matiasy: moczymy w wodzie/ok 2 godzin/.
7. Wodę odcedzamy i ryby kroimy w dzwonki.
8. Dodajemy do przestudzonych warzyw.
9. Całość mieszamy i układamy warstwami w szklanej miseczce.
*********************
Offline
dieta
Paski łososia w winie
****************
* szklanka białego wytrawnego wina
* 1 plaster chrzanu
* 50 dkg wędzonych pasków łososia
* 3 cebule
* sok z 1/2 cytryny
* 8 liści kapusty włoskiej
* 2 łyżki oleju
* sól i pieprz
*******************
1. Cebulę obrać i drobno pokroić.
2. Umieścić w rondlu.
3. Wlać wino.
4. Zagotować i podpalić.
5. Przykryć i odparować ok. 3/4 płynu.
6. Dodać plasterek chrzanu i zostawić na kilka minut.
7. Wlać sok z cytryny i odstawić. Łososia przyprawić solą, pieprzem i ułożyć na żaroodpornym półmisku, przykryć i gotować na parze przez 2 minuty.
8. Liście kapusty pokroić w paseczki i smażyć kilka minut. Kapustę rozłożyć na talerzach i przykryć plastrami łososia.
9. Z sosu wyjąć chrzan i polać łososia.
10. Podawać.
*********
ZDJĘCIA POTRAW W GALERII FORUM.
Offline
dieta
Pan karp w galarecie...zdjęcie patrz w galerii forum
*********************
* 1 średni karp
* włoszczyzna: pietruszka, 2 marchewki, seler, por
* 3 łyżeczki żelatyny
* gotowane jajko do dekoracji
* kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
* sól i pieprz
***********************
1. Gotujemy wywar z rybiej głowy i ogona, a po kilku minutach dodajemy włoszczyznę.
2. Po 40 minutach dodajemy karpia w kawałkach.
3. Po 15 minutach delikatnie wyjmujemy rybę, a wywar odcedzamy i doprawiamy do smaku.
4. Z ryby wyjmujemy grube ości, a do wywaru dodajemy żelatynę /nie gotować/.
5. Rybę układamy na półmisku i ozdabiamy jajkiem na twardo, marchewką itp.
6. Gorącym i czystym wywarem delikatnie zalewamy karpia.
7. Danie jest gotowe po kilku godzinach.
**************************
Offline
dieta
Śledzie z tartymi ziemniaczkami
***************
* 5 sztuk matiasów
* 4 średnie ugotowane i starte ziemniaki
* pół łyżeczki łagodnej papryki
* 2 łyżki oliwy
* mały majonez
* 2 cebule
*************
1. Wypłukane śledzie pokroić na kawałki.
2. Oliwę wymieszać z sypką papryką.
3. Cebule pokroić w drobną kosteczkę.
4. Matiasy, ziemniaki, cebulę i majonez dzielimy na dwie części.
5. W naczyniu układać warstwami: cebulkę, śledzie, ziemniaki, majonez. Czynność powtórzyć. Pierwszą warstwę śledzi polać oliwą z papryką.
6. Wierzch udekorować sypką papryką.
Offline
dieta
Dorsz pieczony z ziemniaczkami
**********
* 1 kg ziemniaków
* 3 dkg masła
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 15 dkg pokrojonych i sparzonych pieczarek
* 1 kg dorsza
* sól i pieprz
Do sosu:
* pęczek pietruszki..
* dwie łyżki wywaru rybnego..
******************
* Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
* Po ugotowaniu rozgnieść widelcem, dodać masło, oliwę, pieczarki, przyprawy.
* Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
* Na patelni mocno usmażyć dorsza.
Przygotować sos:
1. Zagotować wywar rybny i dodać posiekaną pietruszkę.
2. Ułożyć warstwę ziemniaków z pieczarkami .
3. Położyć dorsza i dookoła polać niewielką ilością sosu.
4. Resztę sosu podać w sosjerce.
*******************
Offline
dieta
Warzywa z pstrągiem
*************
* 4 upieczone pstrągi
* 3 kolorowe papryki
* por
* 1/2 kalafiora
* 20 dkg bobu
* 3 marchewki
* 2 łyżki oliwy
* po kilka gałązek: rozmarynu, tymianku, oregano i listków bazylii /mogą być suszone/
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* liść laurowy
* 4 łyżki sosu sojowego
* sok z cytryny
* sól i pieprz
*****************
1. Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
2. Bób umyć.
3. Marchewki obrać, pokroić w słupki.
4. Por oczyścić.
5. Kalafior podzielić na różyczki i umyć.
6. Warzywami napełnić papryki, ułożyć na wkładce do gotowania na parze, skropić oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć solą oraz pieprzem.
7. W garnku zagotować 2 szklanki wody z gałązkami ziół /lub wsypać suszone/, zielem angielskim i listkiem laurowym.
8. Włożyć koszyczek z warzywami, przykryć, gotować na parze ok.15 minut.
9. Warzywa podawać z upieczonymi pstrągami.
*********************
Offline
dieta
Dorsz ze szpinakiem
***************
* 4 filety z dorsza
* 1 kg szpinaku
* 2 czerwone cebule
* cytryna
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* łyżeczka musztardy
* 2 łyżki sosu sojowego
* sól i pieprz
* koperek suszony
******************
1. Cytrynę sparzyć, osuszyć i wycisnąć sok.
2. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3. Filety rybne umyć, osuszyć.
4. Natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
5. Przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut.
6. Szpinak umyć, osuszyć.
7. Cebule obrać i pokroić w krążki.
8. W koszyczku do gotowania na parze ułożyć filety rybne, krążki cebuli i szpinak.
9. Gotować na parze pod przykryciem ok. 20 minut.
10. Wyjąć, filety skropić oliwą i sosem sojowym.
11. Posypać suszonym koperkiem.
12. Podawać najlepiej z ryżem.
****************
Offline
dieta
LEKKA ZUPA Z DORSZA....dla smakoszy
*******************
* 3 sztuki dorsza
* włoszczyzna plus jedna cebula
* kilka suszonych grzybów
* 2 żółtka
* posiekana natka pietruszki
* sól i pieprz
* szklanka kwaśnej śmietany
*************
1. Umyte ryby włożyć do 1.5 l wrzącej wody.
2. Włoszczyznę i cebulę dokładnie oczyścić i dodać do ryby razem z umytymi suszonymi grzybami. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
3. Rybę wyjąć z wywaru, gdy będzie miękka, starannie oczyścić z ości, mięso podzielić na małe kawałki.
4. Wywar nadal gotować, aż grzyby będą miękkie, następnie przecedzić.
5. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody.
6. Żółtka połączyć ze śmietaną i wymieszać, dodać do wywaru i podgrzewać, stale mieszając.
7. Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
8. Do zupy włożyć rybę, delikatnie wymieszać i podgrzać.
9. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Można podawać z pieczywem.
***********
Offline
dieta
PASTA Z MAKRELI...ryba w innej postaci
*****************
* 2 duże wędzone makrele/bez skórki i ości/
* 5 ugotowanych na twardo jajek/bez skorupek/
* marchewka, kawałek selera, pietruszka/oczyszczone i ugotowane/
* zielony groszek i kukurydza z puszki
* oliwa z oliwek
* sól i pieprz
* majonez/najlepiej Winiary/
*******************
1. Wszystkie składniki/oprócz kukurydzy, majonezu i groszku/mielimy w maszynce.
2. Dodajemy groszek, kukurydze, majonez i przyprawy wg. smaku.
3. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
4. Najlepiej smakuje z pieczywem.
************************
Offline