FORUM KULINARNE.
dieta
Sposób żywienia osób z cukrzycą powinien opierać się na zasadach racjonalnego żywienia osób zdrowych, czyli dieta cukrzycowa powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach i ilościach.
*
O bardzo regularnym spożywaniu posiłków (5 - 6 w ciągu dnia), zawsze o tych samych, stałych porach. Dzięki większej ilości mniejszych posiłków unika się uczucia głodu, a wzrost stężenia cukru we krwi, jaki normalnie następuje po jedzeniu, będzie mniejszy.
*
Każdego dnia poszczególne posiłki powinny mieć zbliżony skład - pomocą służą tabele wymienników pokarmowych.
*
W diecie należy uwzględnić dużą ilość niskokalorycznych warzyw - około 500- 600 g dziennie - dzięki czemu dieta osoby z cukrzycą, może nosić znamiona diety stosunkowo niskokalorycznej, ale jednocześnie objętościowej - przy spełnieniu oczywiście pozostałych kryteriów.
*
Spożycie owoców nie powinno przekraczać około 300 g dziennie - ze względu na szybkość wchłaniania zawartych w owocach węglowodanów i wyższą niż w przypadku warzyw kaloryczność. Należy pamiętać o wliczaniu owoców do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych.
A co dalej ?
Offline
dieta
Co można jeść....
* PIECZYWO
bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.
* MAKARONY
sporządzane z małą ilością jaj.
* MĄKA
pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.
* KASZA
jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.
* MLEKO
świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.
* SERY
chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.
* JAJA
1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.
* MIĘSO
chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.
* PODROBY
płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.
* RYBY
chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.
* WĘDLINY
chuda szynka, polędwica, parówki chude.
* MASŁO
świeże, ale nie za dużo.
* ŚMIETANA
z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.
* INNE TŁUSZCZE
masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
* ZIEMNIAKI
gotowane, pieczone w łupinkach, puree.
* WARZYWA I OWOCE
kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).
* SŁODYCZE
krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.
* PRZYPRAWY
cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.
Offline
dieta
A czego nie wolno jeść ?...oj sporo
Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz, cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek, smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy, ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka, mocna herbata i kawa w większych ilościach.
Offline
Gość
CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !!
Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu.
Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
Mając cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!
Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!
Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !!
Zobacz też; CUKRZYCA typu 2.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
Gość
Mam 75 lat od paru lat walczę z cukrzycą typu 2 może już jestem w takim wieku że nie mogę sobie uzmysłowić pewnych spraw związanych z cukrzycą.Jestem Osobą otyłą niedawno przeszłam koronografie nie mogę sprostać diecie i wiecznie podjadam oraz nieregularnie się odżywiam.Coraz częściej mam poczucia głodu i poziom cukru wraz z zjedzeniem posiłku zostaje podwyższony do niebezpiecznej granicy Jak mam zacząć z tym wszystkim walczyć.
Gość
Gabriela napisał:
Mam 75 lat od paru lat walczę z cukrzycą typu 2 może już jestem w takim wieku że nie mogę sobie uzmysłowić pewnych spraw związanych z cukrzycą.Jestem Osobą otyłą niedawno przeszłam koronografie nie mogę sprostać diecie i wiecznie podjadam oraz nieregularnie się odżywiam.Coraz częściej mam poczucia głodu i poziom cukru wraz z zjedzeniem posiłku zostaje podwyższony do niebezpiecznej granicy Jak mam zacząć z tym wszystkim walczyć.
Koniecznie zadzwoń sobie do IRL KRAKÓW.
Posty powyżej, tam znajdziesz telefon. Wszystko MERYTORYCZNIE i uprzejmie Ci wyjaśnią. Wiek 75 lat to dopiero 15 lat drugiej połówki. Zadzwoń do Nich, a potem zdrowiej żyj.
Pozdrawiam Cię. Anna z W-wy
Gość
M. MONTIGNAC. Był otyłym francuskim POLITOLOGIEM !!
BH.505.
Zobacz też: MONTIGNAC w TVN.
Wpisz sobie w Google ____: wprost.pl/ar/?O=90310
1. _ADRES_: http://www.wprost.pl/ar/?O=90310
2. _ADRES_: http://wiadomosci.onet.pl/1624855,2678,1,niesmiertelny_montignac,kioskart.html
Gość
potrawa napisał:
Co można jeść....
* PIECZYWO
bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.
* MAKARONY
sporządzane z małą ilością jaj.
* MĄKA
pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.
* KASZA
jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.
* MLEKO
świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.
* SERY
chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.
* JAJA
1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.
* MIĘSO
chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.
* PODROBY
płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.
* RYBY
chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.
* WĘDLINY
chuda szynka, polędwica, parówki chude.
* MASŁO
świeże, ale nie za dużo.
* ŚMIETANA
z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.
* INNE TŁUSZCZE
masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
* ZIEMNIAKI
gotowane, pieczone w łupinkach, puree.
* WARZYWA I OWOCE
kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).
* SŁODYCZE
krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.
* PRZYPRAWY
cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.
Gość
Bułka paryska dozwolona to paranoja przecież ona jest tylko z białej pszennej maki!!!
Rozmawiałam z profesorem z instytutu zastosowałam się do wskazówek, nie są odpowiednio dopracowane.
Chleb w tej postaci jest nie zjadliwy!!!
Wystarczy ugotować 1/4 części tych kasz zajmuje to rano niedużo czasu nastawiając jak tylko się wstanie zanim się przygotujemy do śniadania kasze są już gotowe. Wystarczy doprawić upie placki w wafelnicy wychodzą smaczne zgrabne chlebki które można wziąć ze sobą do pracy i nikt się nie będzie z człowieka śmiał.
Jedzenie w nocy pomarańczy to paranoja, potem kwaśno w ustach i zgaga pali!!!
Zjedzenie pół kilo kiszonej kapusty na obiad przez 5 dni doprowadziło mnie do choroby żołądka!!!
Nie można wszystkich segregować do jednej szufladki.
Gość
Mam duża prośbę czy tutaj moglibyście sporządzić jadłospis dla cukrzyka typu 2 tygodniowy bardzo was oto proszę nie wiem co jeść a taki jadłospis na pewno by pomógł
Gość
potrawa napisał:
Co można jeść....
* PIECZYWO
bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.
* MAKARONY
sporządzane z małą ilością jaj.
* MĄKA
pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.
* KASZA
jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.
* MLEKO
świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.
* SERY
chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.
* JAJA
1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.
* MIĘSO
chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.
* PODROBY
płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.
* RYBY
chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.
* WĘDLINY
chuda szynka, polędwica, parówki chude.
* MASŁO
świeże, ale nie za dużo.
* ŚMIETANA
z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.
* INNE TŁUSZCZE
masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
* ZIEMNIAKI
gotowane, pieczone w łupinkach, puree.
* WARZYWA I OWOCE
kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).
* SŁODYCZE
krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.
* PRZYPRAWY
cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.
Gość
Te wszystkie sasady oczywiście są..słuszne i nawet przynoszą efekt. Niestety mam tylko JEDNo zastrzeżenie.... TE chlebki sa..niesmaczne,albo spróbujcie jesc kasze gryczaną na sniadanie. Efekt murowany- spadek cukru i uunurmowanie jego poziomów- jestem tylko bliska strzelenia sobie w łeb od jedzenia tych ...zdrowych świństw Nic smacznego co daje przyjemnosc konsumpcji - wole przejśc na zywienie w tabletkach i sie nie mordować . jestem na skraju depresji zywieniowej
Gość
Gabriela napisał:
Mam duża prośbę czy tutaj moglibyście sporządzić jadłospis dla cukrzyka typu 2 tygodniowy bardzo was oto proszę nie wiem co jeść a taki jadłospis na pewno by pomógł
Gość
dieta typu 2 napisał:
Gabriela napisał:
Mam duża prośbę czy tutaj moglibyście sporządzić jadłospis dla cukrzyka typu 2 tygodniowy bardzo was oto proszę nie wiem co jeść a taki jadłospis na pewno by pomógł
Gość
potrawa napisał:
A czego nie wolno jeść ?...oj sporo
Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz, cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek, smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy, ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka, mocna herbata i kawa w większych ilościach.